EHBO mijn beugel online

Behandelmethode (soorten beugels)

Behandelmethode

Deze hieronder genoemde soorten beugels zijn de meest voorkomende beugels. Afhankelijk van het behandelplan worden een of meerdere beugels tijdens de behandeling aangemeten. De verschillende beugels en het resultaat van de behandeling kun je hieronder lezen.

Buitenbeugel

BuitenbeugelDit is een beugel die de voorwaartse groei van de bovenkaak afremt en de onderkaak ongehinderd laat doorgroeien. Op deze manier kun je de stand van de bovenkaak en onderkaak ten opzichte van elkaar bijsturen, zodat ze alle twee in een goede positie van elkaar komen. Dit is noodzakelijk om een goede stabiele afsteuning (contact) van je tanden en kiezen te krijgen.

De buitenbeugel moet je minstens 16 uur per etmaal dragen om resultaat te verwachten. Het heeft de voorkeur de beugel 's nachts en overdag na school te dragen. Natuurlijk mag je hem ook in de klas dragen.

Activator of blokbeugel

ActivatorDit is een beugel die de onderkaak meer naar voren laat groeien. De beugel dwingt de onderkaak om meer naar voren dicht te bijten, zodat de onderkaak door deze gedwongen stand meer gaat groeien. Bij de vervaardiging van de beugel worden afdrukken van je tanden en kiezen gemaakt. De onderkaak wordt hierbij ver naar voren gehouden zodat, overdreven gesteld, een 'centenbak' ontstaat. Je moet dan in een zacht blokje was bijten zodat indrukken van je tanden en kiezen ontstaan.

In het laboratorium wordt de beugel dan gemaakt van kunsthars en enkele metaaldelen. De kunsthars past precies tegen je tanden, kiezen en verhemelte. De metaaldelen passen om bepaalde tanden en kiezen. Je moet hem 's nachts en enkele uren voor het slapen gaan, dragen.

Vaste beugel

Vaste beugelDit zijn slotjes die op de tanden worden geplakt en waarin een flexibele draad wordt gezet die dan de scheve tanden in een rechte stand zet. Je kunt 3 dimensionaal de tanden bewegen en zodoende het gebit reguleren. Soms is het ruimtegebrek in de kaken zo groot dat het niet mogelijk is om tanden en kiezen te verplaatsen. Het is dan nodig dat kiezen worden getrokken om ruimte te krijgen. Vervolgens kun je dan door de vaste beugel te gebruiken tanden en kiezen recht zetten en de eventueel overgebleven ruimte dicht trekken. Later zie je niet meer dat er daar kiezen getrokken zijn. Klik voor een filmpje waar je dit goed kunt zien.

Er zijn verschillende soorten van brackets of slotjes. Er zijn systemen waarbij de draad wordt vastgemaakt in het slotje m.b.v. een elastiekje. Daarnaast zijn er systemen waar een klepje de draad in het slotje houdt. In onze praktijk worden beide systemen dus met elastiekjes en met klepjes gebruikt. Tijdens de planbespreking wordt uitgelegd welke slotje in jouw situatie de voorkeur heeft. Indien je meer wilt weten over deze systemen kun je alvast een kijkje nemen op www.ormco.com en www.damonbraces.com

Retentiebeugel

RetentiebeugelsNadat je tanden en kiezen zijn rechtgezet, is het nodig dat ze nog een lange tijd in de laatst verkregen stand worden vastgehouden. Als je dit niet zou doen is de kans groot dat ze weer na bepaalde tijd scheef gaan staan.

Vaak wordt er dan een dun draadje van roestvrij staal achter je tanden geplakt. Dit gebeurt zowel in de onderkaak als in de bovenkaak. Daarnaast wordt een doorzichtige nachtbeugel in de bovenkaak over het draadje gedragen. Dit is een Essix retainer. Bij het onderwerp ”Einde behandeling” kun je meer informatie hierover vinden.

 

Onzichtbare beugel

Air Aligner® of Invisalign® Je Spark® of Invisalign® behandeling bestaat uit een reeks van nagenoeg onzichtbare en uitneembare aligners die je elke 1 a 2 weken vervangt door een nieuwe set. Elke aligner is op maat gemaakt, alleen voor jouw gebit. Telkens wanneer je een nieuwe aligner over de tanden klikt, zal je gebit geleidelijk verschuiven - stapje per stapje, week na week - naar de gewenste positie die je orthodontist heeft voorgeschreven.

Meer nog, met de unieke ClinCheck® software van Align Technology wordt de behandeling vooraf virtueel in het kleinste detail uitgewerkt. Het computermodel berekent de reeks van bewegingen die je tanden zullen ondergaan. Je ziet vooraf hoe je gebit er op het eind zal uitzien. Vanuit het voorgestelde ClinCheck® model worden je op maat gemaakte, transparante aligners vervaardigt.

AdvanSync of scharnierbeugel

AdvanSync of scharnierbeugelDe AdvanSync is een speciale beugel die helpt om je tanden mooi op elkaar te zetten tegelijkertijd met de vaste beugel als ze niet goed op elkaar passen. Het is een slim ontworpen beugel die ervoor zorgt dat je kaak op de juiste plek komt te staan, zonder dat je extra dingen aan je hoofd of nek hoeft te dragen. Het mooie is dat deze beugel snel werkt en je helpt om sneller een mooie glimlach te krijgen. Het recht zetten van je tanden en kiezen en het tegelijkertijd goed zetten van je onderkaak gaat namelijk op hetzelfde moment. Je hoeft niet bang te zijn dat het pijn doet, want het is gemaakt om comfortabel te zijn. Een groot voordeel is dat het sommige mensen helpt om een operatie van de kaakstand op latere leeftijd als je niet meer groeit te voorkomen. Met AdvanSync krijg je dus op een fijne en snelle manier een goed resultaat!

Lees verder over het kostenplaatje